Mandlový chléb

Mandlový chléb
Ohodnotit
Tisknout
Suroviny
  1. 2 šálky bio ovesných vloček
  2. 2 šálky mandlí
Suroviny na dochucení
  1. 1/2 šálku lněného semínka
  2. 1 lžíce raw medu, nebo agáve sirupu
  3. 1 lžíce čerstvé citrónové šťávy
  4. 1/4 lžičky mořské nerafinované soli
  5. koření: kmín, pepř, majoránka
  6. 3 až 4 sroužky rozdrceného česneku
  7. trocha vody pro spojení v těsto
Suroviny na ozdobu
  1. sezamová semínka
  2. slunečnicová semínka
  3. rajče
  4. špenát
  5. cibule
Postup
  1. Mandle předem namočte min. na 6 hodin, poté je opláchněte a znovu je vysušte, třeba na sluníčku.
  2. Ovesné vločky s mandlemi rozmixujte, vsypejte do mísy a přidejte suroviny na dochucení.
  3. Vypracujte bochánek. Kdyby se vám těsto zdálo suché, máčejte si při jeho zpracování ruce ve studené vodě, tak se tam opatrně dostane další voda pro zapracování.
  4. Chléb posypte slunečnicovými, nebo sezamovými semínky.
  5. Poté bochánek vložte do sušičky na cca 68°C na 1 hodinu.
  6. Po jedné hodině sušení chleba vytáhněte, rozkrájejte na plátky a dosušte už při teplotě o 42°C další 3 hodiny.
  7. Můžete sušit déle i méně, záleží jaké konzistenci dáte přednost.
  8. Chléb dozdobte špenátem, cibulí a rajčaty, které můžete přikusovat ke chlebíku.
  9. Na chléb si také můžete připravit VITA pomazánky.
Komentář
  1. Důvod sušení na 68 °C: Tato vyšší teplota na první jednu hodinu z celkového času sušení je z důvodu vytvoření kůrky chleba a navíc se zabrání množení povrchových bakterií. Je to obecné doporučení světových odborníků v přípravě raw food. Existují i zahraniční studie, které prokázaly, že většina enzymů vydrží i uváděnou vyšší teplotu.
VITARECEPTY http://www.vitarecepty.cz/

Autor receptu: Eva Peršinová VitarianStyle.com

Nákup vybraných surovin pro tento recept:

  BIO Sirup z agáveBIO sirup z agáve

 Mořská sůl

Mořská sůl