ZDRAVÉ OČI, BYSTRÝ ZRAK

Základ je ve výživě

mrkev Mrkvička je zdravá na očička, to dnes víme už asi všichni. Byl to jeden z přesvědčovacích argumentů pro jedení dušené mrkve s bramborem a pečeným hovězím. Mě vždycky chutnala sladká podušená mrvička a nad tím ostatním jsem nějak dlouho nerozmýšlel. Dnes už mám však na toto jídlo přesnějí názor. Maso rozhodně nepatří mezi zdraví prospěšné látky. Maso překyseluje organismus a nese sebou řadu mikrobů a baktérií, které mohou způsobovat záněty a další onemocnění. Uvařené brambory obsahují spoustu škrobu. Tento škrob slouží vyloženě jako lepidlo, a proto ucpává tenké i tlusté střevo. Podušená mrkev již také ztratila část z důležitých látek, ovšem není tak těžká na trávení jako mrkev syrová. Pokud si chcete doplnit základní látky na oči, vždy je lepší jíst mrkev zcela syrovou, popř. pít čerstvě odstředěné mrkvové šťávy. V mrkvových šťávách je přebytek látek potřebných pro zdraví očí. Mrkev obsahuje beta-karoten (provitamin A). Pakliže vám tento vitamín chybí je vhodné ho doplnit ve velkých dávkách. Mrkvovou šťávu pijte nejlépe ráno na lačno, nebo v průběhu dne mezi jídly (s odstupem alespoň 2 – 3 hodiny po jídle a 1 hodinu před jídlem). Množství vypité mrkvové šťávy za den může být v rozmezí 1 – 1,5 litru, avšak pokud vám tělo řekne dost, tak šťávy pijte jen tolik, kolik snesete. Doporučuji vám, abyste společně se šťávou přijali také tuky, které jsou pro vstřebávání vitamínů velice důležité. Nejvhodnějším tukem je panenský konopný olej BIO (dávkování 2 – 3 lžičky za den), který je díky svému cennému obsahu léčivý: obsahuje omega 3 a omega 6 mastné kyseliny v poměru 1:3, dále rostliné steroly, které pomáhají odstraňovat škodlivý cholesterol v krvi a je ceněný také díky obsahu vitamínů A, B1, B2, B3, B6, C, D, E. Do výživy je také vhodné zařadit bobuloviny (maliny, jahody, ostružiny, borůvky a další) a listovou zeleninu (špenát, polníček, rukola a další) právě díky vysokému obsahu antioxidantů.

Čtěte také: Jak dojít ke zdravému stravování?

Zanesené tenké a tlusté střevo

Naše obvyklá strava je absolutně nevyhovující pro náš organismus. Jíme přemíru vařené stravy, škrobovitých jídel, lepku a syntetických látek, které rovněž působí jako lepidla. Toto lepivé jídlo se v nás chová naprosto odlišně než čisté ovoce, které naše střeva čistí. Lepivá vařená strava ulpívá na stěnách střeva a postupem času zde tvoří plak, který se v průběhu několika let může proměnit na nedobytnou krustu. Tato krusta je přilepena na stěnách tenkého a tlustého střeva, čili v místech, kde dochází k absorpci živin z jídla do našeho organismu. Je naprosto logické, že nám ani ta nejlepší výživa mnoho nedá, když se nemůže dokonale vstřebat. Ucpané střevo pak způsobuje řadu zdravotních komplikací a začíná to právě očními vadami. Zhoršené vidění nás tak může upozornit na nevhodný jídelníček a životní styl. Pro zdraví očí udělejte tyto základní kroky: změňte jídelníček, jezte především syrové ovoce a zeleninu, dále si můžete dopřát nelepivé zdravé potraviny, ale především každý den jezte velkou porci tmavé listové zeleniny. Tím nejdůležitějším krokem je však dokonalá očista tenkého a tlustého střeva. Tenké střevo se očistí vlákninou. Za nevhodnější prostředek pro očistu tenkého střeva považuji Lepicol, jelikož obsahuje nedráždivou vlákninu (indický jitrocel), který má výborné čistící účinky. Lepicol obsahuje také probiotické kultury, které zlepšují trávení. Vláknina, nebo smoothieŠpenáts s ovocem a listovou zeleninou mají však jenom jemné čistící účinky a čistí především tenké střevo. Hodně zanešené tlusté střevo (pokud jíte celý život převážně vařenou stravu a nezajímali jste se o očistu těla, buďte si jisti, že je vaše střevo zanesené hodně) se nejlépe očistý klystýrem. Klystýr je nejlepší metoda pro očištění tlustého střeva – můžete si ho udělat doma, a proto vás skoro nic nestojí. Jediné, co si budete muset dokoupit je irigátor, olivový olej a mořskou sůl. Ostatní vybavení již jistě doma máte. Abyste věděli, jak se klystýr provádí, přečtěte si tento návod: Klystýr – podrobný návod pro začátečníky. Řada lidí má na začátku s klystýrem problémy. Hlavním problém je ten, že se bojí zavedení irigační trubice. Pakliže je trubice dostatečně mastná, pak její zavedení proběhne snadno a hladce – nemusíte se toho bát jen proto, že jste to ještě nikdy nedělali. Druhým problémem je častná únava či malátnost po provedení klystýru. Abyste si tuto očistnou techniku co nejvíce zpříjemnili, užívejte produkty, které vás energeticky nabudí. Tyto produkty jsem popsal v článku: Klystýr a jeho hladký průběh. Očista střeva je však časově náročnější technikou, především proto, že se pro odstranění všech nečistot musí několikrát opakovat. Buďte proto trpěliví, čistěte vaše střevo, vyživujte vaše tělo a uvidíte, že i váš zrak se bude časem zlepšovat.

Čtěte také: 16 zdravotních přínosů citronu.

Cvičení očí

Jsme moc pohodlní, a to se odráží i na stav našich očí. Naše denní aktivita není příliš výrazná, řada lidí má sedavé zaměstnání a pohybu se brání. Stejně tak, jako je nedostatečný pohyb pro naše tělo oslabující, tak i nízké cvičení očí vede k oslabení zraku. Pro zkvalitnění zraku s vašima očima pravidelně cvičte. Nejdříve je protahujte nahorů a dolů, následně pohybujte očima do stran, pak do úhlopříčky, očima kružte a na závěr cvičte akomodaci, neboli zaostření oční čočky. Podborný popis cviků a další rady pro kvalitní zrak najdete v knížce Dobrý zrak bez brýlí od autora Jacob Liberman.

Čtěte také: Máte kyselý život?

Superpotraviny a přírodní doplňky stravy

Konopný listSuperpotraviny obsahují velké množství vitamínů, minerálů, antioxidantů a dalších látek nezbytných pro správný chod organismu. Pravidelné užívání superpotravin bude mít pozitivní vliv pro zlepšování vašeho zraku, ale také celého organismu. Na trhu je spoustu přírodních výrobků, které mají pozitivní vliv na oči. Abychom to však nepřeháněli, doporučím vám  podle mě pět nejefektivnějších z nich. Sami si pak můžete najít i jiné superpotraviny či doplňky stravy, a to podle toho, co vám pasuje více. Čtěte popisy produktů či další články o zdravých potravinách, podle kterých se můžete snadno orientovat. Mezi nejvýznamnější potravinu považuji konopí. Konopí seté můžete užívat ve formě loupaného konopného semínka, panenského konopného oleje, ve formě čajů anebo i sirupů. Zelené lístky konopí obsahují také fytokanabinoidy, které pomáhají doplňovat kanabinoidy v našem těle a léčí tak řadu nemocí včetně onemocnění očí. Velice hodnotnou superpotravinou je také spirulina, což je sladkovodní řasa, která obsahuje spoustu minerálních látek, ale také chlorofyl, který ovlivňuje tvorbu hemoglobinu v těle. Do vašeho jídelníčku můžete zařadit také prášek z ovoce baobabu, který působí jako přírodní probiotikum, má vysoký obsah vlákniny a především pak vysoký obsah přírodního vitamínu C. Dále vám doporučuji popíjet šťávu z rakytníku řešetlákového, který podporuje metabolismus a aktivitu střevního traktu a hlavně příznivě působí na sliznici oka. A jako poslední tip uvedu šťávu z Goji – kustovnice čínské, která vyživuje krev, podporuje činnost ledvin a jater a hlavně zlepšuje zrakovou ostrost. Pokud chcete přispět vašemu zdraví, jistě je z čeho vybírat. V tomto článku jsem pro vás shrnul nejdůležitější informace pro zdraví vašich očí. Jistě vám tyto informace byly k užitku, ale ze samotných informací se člověk neuzdraví. Dbejte na očistu těla, jezte zdravě, dbejte na přísun potřebných živin a buďte kompletně zdraví a ostrozrací. Přeji vám, ať jste úspěšní!

Čtěte také: Zdravé konopné semínko.

Vybrané produkty pro zdravé oči

Oxygen Supreme

Oxygen supreme

Oceans Phytoplankton

Oceans Phytoplankton

Baobab prášek BIO

Baobab prášek BIO 

Spirulina BIO

Spirulina BIO 

Spirulina Azteca BIO

Spirulina Azteca BIO

Přírodní Vitamin C

Přírodní vitamin C

Konopné semínko

Konopné semínko 

Lístky konopí

Lístky konopí

Panenský konopný olej

Panenský konopný olej

Lepicol Plus

Lepicol Plus 

Irigátor

Irigátor

Rakytník řešetlákový

Rakytník řešetlákový

Kustovnice čínská šťáva

Kustovnice čínská šťáva 

Kustovnice čínská plody

Kustovnice čínská plody

Dobrý zrak bez brýlí

Dobrý zrak bez brýlí

Autor článku: Pavel Chodil