Když banán, tak jen puntíkovaný

Plody, které konzumujeme, musí být vždy čerstvé a plně dozrálé. Bohužel dnešní supermarkety čerstvým ovocem příliš neoplývají. Z logistických důvodů je ovoce utržené ještě nedozrálé – tzv. podtržené a transportované do velkých chladících boxů, kde na potraviny působí další neblahý prvek, a to jsou plyny ve skladech. Proto vždy preferujte BIO ovoce z místních zdrojů.

Dozrávání banánů

U banánů si však v našich končinách tuto zásadu nevybudujeme. Zde prostě nemůžeme spoléhat na nic jiného, než že se k nám dostane nedozrálý banán. Ovšem pozor, tady je všechno jinak! I v kotlinách banánovníků lidé sklízejí trsy zelených banánů a skladují je v teplých a temných chýších proto, aby jim doma uzrály. Banány proto tvoří výjimku – ty se na stromě dozrávat nenechávají. Ovšem současný transport potravin je natolik rychlý, že jsou nám nabízeny stále ještě zelené banány.

zrale-banany

Jak poznáte zralý banán?

Nejezte zelené banány! Udělali byste velkou chybu. Nedozrálý banán je totiž pro lidský organismus jedovatý. Kupte si banán v obchodě, umístěte ho do teplé a temné místnosti a počkejte si, až se na něm vytvoří několik drobných černých teček. Teprve tehdy je banán připraven ke konzumaci. Nemám však namysli černou hnilobu, která je způsobena tím, že byl banán otlučen. Banán nesmí být mechanicky narušen, jinak se rychle kazí a nedozraje vám do požadovaného stavu. Banány rozhodně neskladujte v lednici, protože tam vám zhnědnou a změknou. Doporučuje se také odkrojit špičky banánů, kde se ve větší míře akumulují škodliviny z použitých chemických prostředků. Zde je schéma zralosti banánů, podle kterého byste se měli řídit. Takto vypadá plně dozrálý banán, který se vám bude přímo rozplývat na jazýčku (číslo 7).

Schéma zralosti banánů

Chemické ošetření banánů

Ani chemické ošetření banánům vůbec neprospívá. Banánovníky jsou v dnešní době pěstovány na rozsáhlých plantážích, kde jsou plošně chemicky ošetřovány. Banány jsou následně po sklizni vykoupány v chemii, která zaručí jejich delší trvanlivost. Pokud si to tedy můžeme dovolit, volíme raději BIO banány pocházející z kontrolovaného ekologického zemědělství. Neklesejme však na mysli a přijměme skutečnost takovou, jaká je. Já věřím tomu, že přijde doba, kdy bude etické zemědělství a vitariánská výživa člověka základním lidským právem. Děkujeme vám, banánky, že máme možnost vás jíst  i v našich končinách!

Autor článku: Pavel Chodil